Kimyasallarla ve Atıklarımızla Doğamıza Ne Yapıyoruz?

Gün geçtikçe insan nüfusu artmakta ve buna bağlı olarak insanların çevreye etkileri de artmaktadır. Ne yazık ki bu etkilerde doğamıza zarar veren birçok faktör bulunmaktadır. Kimyasal maddelerin aşırı üretimi ve tüketimi maalesef günümüzde büyük sorunlara yol açmaktadır. Deterjanlar, atık piller, plastikler, camlar, poşetler, ampüller, florasanlar, ilaçlar, deodorantlar ve oda spreyleri, benzin, motor yağları, sigara izmaritleri, strafor malzemeleri, tıbbi atıklar gibi kimyasal maddeler ve atıklarımız doğamıza oldukça büyük zararlar vermektedir.
Doğada bir pilin kaybolma süresi 1000 yıl, cam bir şişenin kaybolma süresi 4000 yıl, alüminyum bir kutunun kaybolma süresi 10-100 yıl, plastik bir şişenin kaybolma süresi 100-1000 yıl, poşetlerin kaybolma süresi 1000 yıl, strafor malzemelerinin kaybolma süresi +2.000.000 yıldır. Bu maddeleri özensizce bir yerlere attığımızda ve
yukarıda sayılan kimyasalları fazlaca kullandığımızda bize geridönütleri büyük bir kirlilik ve zarar olmaktadır. Ormanların yok olması, oksijenimizin azalması, ozon tabakasının incelmesi sularımızın kirlenmesi, küresel ısınma, bitki örtüsünün tahribi, asit yağmurları gibi birçok çevresel soruna yol açmakta ve giderek doğayı küstürmektedir.
Bu şekilde çevreye zarar vermemek içinse yapabileceğimiz bazı şeyler vardır. Cam şişeleri, plastikleri, ve kağıtları birbirinden ayrı atıklar haline getirerek geri dönüşüme gitmesini sağlamak bunların başında en önemlisidir. Umarsızca çevreye atıklar atılmamalı; hastane atıkları, fabrika atıkları, evsel atıklar birbirinden ayrıştırılarak uygun yerlere bırakılmalıdır. Ayrıca çocuklarımıza da doğanın önemi anlatılarak çevreye çöp atmamaları gerektiği ve çevreyi korumaları gerektiği öğretilmelidir.